fbpx

Φιλοσοφία

Ως αντίδοτο στο τολμηρό και φωτεινό, το κομψό στυλ είναι το να ζεις πιο αργά με μια χαλαρωτική παλέτα χρωμάτων και ρουστίκ στοιχεία. Η ακαταστασία δεν υπάρχει πια και τα κομμάτια που φαίνονται είναι πιο προσεκτικά και κατασκευασμένα από φυσικά υλικά με πολυτελείς απτικές ιδιότητες. Επιλέξαμε τις αγαπημένες μας εμφανίσεις για κάθε δωμάτιο του σπιτιού για να σας δώσουμε έμπνευση ...

Σεΐρι

[σε:ΐ:ρι] το, ουσιαστικό

Η λέξη σεΐρι χρησιμοποιείται κυρίως στην κρητική διάλεκτο αλλά συναντάται και σε κάποια ρεμπέτικα τραγούδια. Η ερμηνείες που της δίδονται στο νησί μας, είναι η θέα ή το θέαμα. Συχνά χρησιμοποιείται και ως επίρρημα λέγοντας ΄΄κάνω σεΐρι΄΄ και εννοώντας χαζεύω ή παρακολουθώ κάτι. Η λέξη κατάγεται από το τούρκικο seyir που έχει τις ίδιες ερμηνείες με το δικό μας σεΐρι.

Σε μια εποχή που οι τρόποι ψυχαγωγίας ήταν πολύ διαφορετικοί από τους τωρινούς, το να κάνει κάποιος σεΐρι, το να χαζεύει δηλαδή, τους περαστικούς, πίνοντας τον καφέ του, θεωρούνταν τρόπος ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες λέξεις γεννήθηκαν σε χρόνια χωρίς τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά ή ακόμη και ραδιόφωνο. Σήμερα μπορεί να μας φαίνεται περίεργο να χαζεύουμε απλά τους άλλους, αλλά αν το σκεφτούμε καλύτερα, μήπως το κάνουμε ήδη; Μήπως τα social media και το μηχανικό scrolling είναι το δικό μας ΄΄κάνω σεΐρι΄΄;

Όπως και να έχει εμείς σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη θέα του δωματίου μας και να ξεκουράσετε για λίγο το μυαλό σας κάνοντας σεΐρι τον ορίζοντα. Όπως έκαναν παλιά.

Μεράκι

[με:ρά:κι] το, ουσιαστικό

Το μεράκι είναι μια λέξη που δύσκολα εξηγείται, κι αυτό γιατί δεν περιγράφει μια δραστηριότητα ή κάποιο αντικείμενο. Η λέξη μεράκι περιγράφει το συναίσθημα που έχει κάποιος όταν κάνει κάτι που αγαπά και βάζει σε αυτό την ψυχή του. Στην Κρήτη χρησιμοποιείται κυρίως για χειροτεχνήματα, ή οτιδήποτε χειροποίητο, όπως κάποιο φαγητό. Την χρησιμοποιούμε επίσης όταν θέλουμε να περιγράψουμε την βαθιά επιθυμία κάποιου. Λέμε για παράδειγμα, ο χορός είναι το μεράκι του.

Με καταγωγή στην τούρκικη λέξη ‘’merak’’, η λέξη μεράκι ακούγεται έντονα και καθημερινά τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για εμάς εδώ, ευτυχισμένος είναι όποιος καταφέρνει να κάνει το μεράκι του επάγγελμα. Σας το ευχόμαστε από καρδιάς.

Ραέτι

[ρα:έ:τι] το, ουσιαστικό

Η λέξη χρησιμοποιείτε κυρίως στην κρητική διάλεκτο και έχει διάφορες ερμηνείες. Το φιλοδώρημα, το χατήρι, το καλό γεύμα, το κέρασμα, είναι κάποιες από αυτές.

Η λέξη ραέτι ωστόσο, προέρχεται από το αραβικό riayat που σημαίνει χατήρι ή χάρη, και χρησιμοποιείτε ακόμη στα Urdu.

Το κοινό όλων αυτών των ερμηνειών, είναι η καλοσύνη & η ανιδιοτέλεια που εκφράζει εκείνος που κάνει το ραέτι. Αυτό επιλέξαμε να κρατήσουμε και να σας μεταφέρουμε με την ελπίδα ότι η φιλοξενία μας θα σας δημιουργήσει μόνο θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα.

Φίλεμα

[φί:λε:μα] το, ουσιαστικό

Η λέξη φίλεμα βγαίνει από το ρήμα φιλεύω και σημαίνει κερνάω φαγητό η γλυκό σε κάποιον για να τον κάνω να νιώσει καλοδεχούμενος.

Όπως ίσως γνωρίζετε η έννοια της φιλοξενίας στην Κρήτη είναι υψίστης σημασίας. Το να κάνεις τον ξένο να νιώσει καλοδεχούμενος στον τόπο σου δεν ήταν μόνο υποχρέωση τους αλλά βιολογική τους ανάγκη. Τα σπίτια ήταν πάντα ανοικτά και το τσικάλι είχε φαί για όλους. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ‘’ το λίγο φαγητό, ταίζει πολλούς ανθρώπους’’. Αντιφατικό, έτσι;

Αυτό που ίσως εννοούσαν είναι οτί δεν χρειάζεσαι πολλά για να φιλέψεις έναν ξένο και για να του ανοίξεις το σπίτι σου.

Η λέξη χρησιμοποιείται ακόμη στην κρητική καθημερινότητα και εμείς επιλέξαμε να την μεταφέρουμε σε εσάς για να αναβιώσουμε έτσι την αρχέγονη αγάπη των Κρητικών για την φιλοξενία.

Τοποθεσία

Καμηλάρι, 702 00, Κρήτη

Follow us

.


e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.